tudta?

...HOGY KÁVÉÜLTETVÉNYESEK, HOGYAN NÉZNEK SZEMBE AZ ÉGHAJLATVÁTOZÁSSAL? 

Korunk egyik legsúlyosabb problémájává nőtt a klímaváltozás. Aki felelősségteljesen gondolkodik, annak nemcsak illik, hanem kötelessége is úgy élnie, hogy óvja a természetet.  

A kávé népszerűsége az elmúlt harminc évben olyan mértékben növekedett, hogy a szakemberek ma már cselekvési terveket készítenek arról, hogy a kávéipart hogyan lehetne és kellene „zöldebbé” tenni.  

Coffee Climate, azaz Kávé és Éghajlat címmel pár hónapja ismertette klímaprogramját  a világ legnagyobb kávéipari cégeit tömörítő szerveződés.  Cselekvési tervükben megnevezték a legsürgősebb feladatokat, amelyek enyhíthetik a felmelegedés következményeit. Ma már nincs vita arról, hogy az éghajlat változik,  úgyhogy a kávé, és az egész iparág továbbélése érdekében azonnali döntésekre és összefogásra van szükség. Ebben a helyzetben nem a vészharangot kell kongatni - hangoztatják a tanulmány szerzői – mert ez már nem elég.  Hanem cselekedni kell. Hiszen a szárazság miatt csökken a kávéültetvények területe, nő a vízhiány, szaporodnak az eddig ismeretlen kártevők és a cserjéket megtámadó betegségek, miközben  fokozódik a kistermelők és az idénymunkások kiszolgáltatottsága.  

 

És hogy ilyen helyzetben mit tehet a kávéipar? Bár nem tudjuk közvetlenül befolyásolni az éghajlati eseményeket, azt fel lehet mérni, hogy hol és milyen változások várhatóak, és hogy az egyes országok, az egyes régiók milyen nehézségekkel fognak szembenézni. Ahogyan a természet, úgy az ember is képes bizonyos mértékig adaptálódni, alkalmazkodni, és most ezen van a hangsúly. Azon a bizonyos mértéken, ami odafigyeléssel, előrelátással elérhető.  

HOGYAN TUDJA A KÁVÉIPAR CSÖKKENTENI A TERMÉSZET TERHEIT?  
  1. A műtrágya használatának visszaszorítása kardinális kérdés. Ha kevesebb műtrágyát használna a mezőgazdaság,  csökkenne az üvegházhatású gázok képződése, valamint a termőföld kizsákmányolása.

  2.  Az esztelen erdőírtás megszüntetése, és az „esőerdőbarát” kávétermelés elterjesztése. 

  3. Különösen a partmenti területeken fontos az erdők, a széndioxidot elnyelő lombos fák újratelepítése. 

  4. Önfenntartó vízgazdálkodás kialakítása az ültetvényeken. 

  5. Melegtűrő cserjetípusok preferálása, az ültetvények „kávéösszetételének” cserélése, átültetése.

  6. A közvetítő kereskedelem visszaszorítása, mert a felesleges transzport környezetszennyező, és helyette  a kávé „direct trade” jellegének erősítése 

A Café Frei Receptkönyv, és annak minden tartalmi eleme,( beleértve a termékek elnevezését is) a Café Fre Kft. szellemi alkotása, az ahhoz fűződő valamennyi jog a Café Frei Kft. kizárólagos tulajdonát képezik.