Keresés
  • Cafe Frei

Hogyan kávézik Ördög Nóra?

Frissítve: 2019. júl 17.Ördög Nóra azt állítja, hogy az életében kevés az olyan nap, amikor látszólag nem csinál semmit, és ezért van idő a hosszan kiélvezett, lassan iszogatott finom kávéra. A nyugodt szemlélődésre. Mi egy ilyen pillanatot csíptük el vele Balaton környéki házában.


A televíziós műsorvezető, ha csak teheti, elvonul ide férjével, a fotós Nánási Pállal és két gyerekükkel, Micivel és Vencivel. Nóra tudatosan figyel az egészséges táplálkozásra, amit szerinte nem lehet elég korán kezdeni. Pont emiatt mostanában egyre szívesebben készíti a reggeli kávéját valamilyen tej-helyettesítővel. Cukrot viszont mindig tesz bele.


Sok helyen járt, ahol szívesen kipróbálta a különböző kávéféléket, kávékonyhákat, a helyi kávé-specialitásokat. Mindent szeret, talán csak az ázsiai országokban divatos csepegtetett és áztatott kávékat nem kedvelte meg. Ha teheti, és választhat, akkor inkább az olaszos kávék felé húz a szíve. Nem újhullámosan, hanem tényleg olaszosan, kesernyésre pörkölve. Klasszikusan cappuccinóként, esetleg hosszabban, latteként.


Ha kávénak született volna, akkor leginkább duplakávé lenne. Lendületes ital, tele életerővel, belecsempészve egy kis karamella, és sok, könnyű, habos tej. Erős, de mégis kellemesen édes kávé. Ez lenne ő! A kávéba szerinte az íze miatt kell a cukor, s bár jó lenne teljesen kiiktatni, de közben mégis annyira kell az élethez. Mármint az édesítés. Minden értelemben. Nóra szerint a sós után mindig kell egy kis édes, egyik íz a másik után. Ő legalábbis így van egyensúlyban.


Mit jelent számodra a tökéletes boldogság?


A tökéletes boldogság az, amikor a családommal vagyok és azt érzem, hogy nincs semmilyen elmaradásom, üres a naptáram. Talán hónapokban mérhető, amikor utoljára éreztem azt, hogy egyszerre nem kellene két helyen lennem. Lelkiismeretes gyerek voltam világ életemben, aki szeret megfelelni az elvárásoknak. Amikor nincs semmilyen kötelezettségem, az maga a tökély!


Mitől félsz a legjobban?


A gyerekeimért folyton aggódom. Emellett eltörpül, hogy félek a kígyóktól. Nem is olyan régen, amikor Ázsiában forgattunk egy börtönudvarban, elém tekeredett egy hatalmas, vastag fekete kígyó. Ott azért nemcsak én ijedtem meg...Tudom, hogy ezzel a félelemmel dolgom van, ezért az állatkertben most már egy-két percig is képes vagyok a terrárium előtt állni. Nem szeretem, ha a bármiben is korlátozva érzem magam, még ha az a saját félelmem is.


Mi az, amit nem szeretsz önmagaddal kapcsolatban?


Nehezen mondok nem-et, főleg, amikor a munkáról van szó. Ügyesebben fel kellene mérnem, hogy hol vannak a határaim, akár annak az árán is, hogy lesz, aki emiatt neheztel rám.

Mi a legnagyobb luxus az életedben?


Az utazás! Már önmagában is óriási élmény, hogy a férjemmel és a gyerekeinkkel bejárhatjuk a világot, de attól lesz duplán luxus, hogy mindez számunkra hivatás is lett, aminél aligha találhatnánk jobbat és izgalmasabbat.


Van olyan hely, ahova visszajársz? Ahová már többször elutaztál?


Az Egyesült Államok elképesztően színes hely, többször jártam már ott, de mindig az újdonság erejével hat rám. A Maldív szigeteken is többször jártunk, és mindannyiszor mennék, amikor csak felhőtlen, igazi semmittevős pihenésre vágyom.


Mi az a tehetség vagy képesség, aminek leginkább örülnél, ha meglenne benned?


Az embernek nem kell feltétlenül az elvárásokhoz igazodni, folyamatosan megfelelni. Van, akinek ez olyan jól megy, a férjem például képes arra, hogy tiszteletben tartsa a környezetét, és ne kelljen az egoját sem megerőszakolnia. Nekem ez nem mindig megy. Én egy klasszikus, jófajta vidéki hozzáállást örököltem, ahol számít, hogy az emberek mit gondolnak rólam, mennyire elégedettek velem. Sokszor ezt nem tudom levetkőzni, és ezt a felszabadult elengedést hiányolom magamból. Jó lenne kicsit nem foglalkozni azzal, hogy ki mit gondol.


Mikor és hol voltál eddigi életedben a legboldogabb?


Sok boldog pillanat pörög a szemem előtt. Ezek közül talán mégis kiemelkedik egy különleges nap. Születésnapom volt, a férjem meglepett egy párizsi úttal, rohantunk a repülőtérre. Ekkor már több mint harmadik éve küzdöttünk, hogy megfoganjon a gyerekünk... És ott, a reptéren tudtam meg, hogy terhes vagyok Micivel! Azt a felhőtlen, égig érő boldogságot, amit akkor éreztem, nem hiszem, hogy bármi felül tudja múlni.


Van a boldogságnak mértékegysége?


A családommal együtt kaptam azt a biztos tudást, hogy minden tőlük lesz jó, hogy minden a helyére kerül. S amit korábban súlyos problémának láttam, az eltörpült, pusztán attól, hogy arra gondolok, csak az a fontos, hogy a gyerekek, a családom egészséges és boldog legyen. Megnyugtató érzés, hogy az életemnek van egy egyértelmű célja.


Ha meghalnál és újra visszatérhetnél erre a világra, akkor kinek a bőrébe bújnál?


Szívesen jönnék Pityuként, szép élete volt velünk. Sok odafigyelést és szeretetet kapott és adott. Ő volt a mi kutyánk, a családunk tagja.


Mit tartasz az eddigi legnagyobb sikerednek?


Büszke vagyok arra, amit a férjemmel együtt teremtünk. A családot és mellette mindazt, ami ebből kinő. Ebbe beletartozik a munkánk is.Hol élnél, ha választhatnál?


Sok országban megfordulunk, és olyankor elképzelem, hogy milyen lehetőségeink, perspektíváink lennének ott. De amikor hazajövök, el sem tudom mondani, hogy milyen jól esik itthon lenni. Csodás helyek vannak a világban, de most itthon van az otthon.


Ha csak egy kávéra mehetnél el valahová a világban, hová mennél?


Olaszországba szívesen mennék egy jó presszóért. Főleg, ha azt Dél-Olaszországban, egy panorámás kávézóban fogyaszthatom.


Mi az életed mottója?


Az életünk egy óriási kaland, egy megismételhetetlen lehetőség, és nekünk nincs más dolgunk, mint a tudásunk és képességeink legjavát nyújtva megélni ezt a kalandot.
A Cafe Frei receptkönyv, és annak minden tartalmi eleme (beleértve a termékek elnevezését is) a Cafe Frei Kft. saját szellemi alkotása, az ahhoz fűződő valamennyi jog a Cafe Frei Kft. kizárólagos tulajdonát képezi. 

0 megtekintés