tudta?

...HOGY MIKOR KEZDŐDÖTT AZ ÚJHULLÁMOS KÁVÉFORRADALOM?

És hogy pontosan mit is jelölnek az ezzel kapcsolatos egyre divatosabb kifejezések?

 

Mármint hogy újhullámos, harmadik hullámos, meg persze hogy specialty és single origin kávé. Egyre többen és egyre többször dobálóznak ezekkel a kifejezésekkel, sokszor azt a benyomást keltve, hogy nem is hozzáértés és a valós, kifinomult kávéélvezet áll a „handabandázás” mögött, hanem csak sznobizmus.

Az összes kifejezés közül A „HARMADIK HULLÁM” a legtágabban értelmezett. Amerikából ered, és arra a forradalminak tartott minőségjavulásra céloz, amely a kávét hirtelen leemelte a szupermarketek polcairól. Csomagolt áruból kézzel előállított élvezeti cikké tette. A kávé nem pusztán egy zacskó pörkölt „élelmiszeripari termék” a boltból, amit valamilyen fröccsentett, olcsó kávéfőzővel mi magunk készítünk el otthon, hanem kifinomult „kézműves” termék, amelyet kávéházban, a hozzáértő barista alkot és varázsol ízletesre és szépre.

A harmadik hullám kifejezés persze felveti, hogy akkor melyik volt az első, és melyik a második hullám? Mivel a kifejezés amerikai, így az eredetét is ott kell keresni. AZ ELSŐ HULLÁM a 19-ik századi olasz emigránsok hulláma, akik elvitték Amerikába a rövid, kesernyés espresso kultúráját. Az amerikaiak előtte csak hosszú feketekávét ittak. Híg löttyöket, ahogy manapság mondanánk. A főleg Dél-Itáliából érkező olasz emigrációval viszont Amerikában megjelent az azóta legendás Folgers cég, amely már az olaszos kávélogika szerint tett az amerikaiak elé, alapvetően az otthonaikban, sűrű, rövidre főzhető kávét.

A MÁSODIK HULLÁM az 1960-as évek kávéforradalma, megint csak Amerikában. Sokan San Franciscohoz kötik, mert ott jelent meg az azóta nagyon sikeres Peet’s Coffee. Hirtelen számítani kezdett a kávé forrása, eredete,  hogy honnan is érkezik. Legalább az, hogy melyik országból. És számított a blendek összetétele, hogy mit mivel kevertek össze. Számított a pörkölés módja, egyszóval finomodni kezdett a kávéismeret és a kávékultúra. Ebből nőtt ki a hálózatszerű kávézás fenoménja. Hogy egyre több nyílt ugyanabból a kávézóból. Amerikában a kezdetekben jól startoló Peet’s Coffee-t végül leelőzte a Seattle-i Starbucks (1971-ben alapították), és vitte sikerre világszerte ezt a hullámot, vagyis a másodikat.

De most már az ő figyelmük sem elég kifinomult, elég alapos, elég cizellált. Legalábbis a „harmadik hullám” képviselői szerint. Akik továbbléptek a Starbucks színvonalán (a harmadik hullámosok legalábbis ezt állítják), és jobb gépet, jobb alapanyagot kezdtek használni. Már nem csak az ország volt fontos, ahonnan a kávé érkezik, hanem az is, hogy pontosan melyik ültetvényről. És nagyon számit a pörkölés is, méghozzá kis tételben, kézműves figyelemmel.

A cikk az aktuális Kávélapban folytatódik.

A Café Frei Receptkönyv, és annak minden tartalmi eleme,( beleértve a termékek elnevezését is) a Café Fre Kft. szellemi alkotása, az ahhoz fűződő valamennyi jog a Café Frei Kft. kizárólagos tulajdonát képezik.